Dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”, a jednak już po czwarty do rywalizacji w konkursie „Dzikie smaki” w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach stanęli uczniowie szkół gastronomicznych z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów po Bochnię. Jego tegoroczna edycja, została zatytułowana „Schab z dzika po myśliwsku”, stąd organizatorów wsparł również Tarnowski Związek Łowiecki. Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a dzik z pewnością do takiej należy. Naszą szkołę reprezentowała uczeń z klasy 4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Krzysztof Kulig pod opieką pani Anety Wojcieszek i to właśnie jemu przyznano szczególne wyróżnienie. Krzysztof podał: Schab z dzika sous-vide w panierce pistacjowej na porowym sianie z musem cebulowy i preparowaną kaszą gryczaną. Jury doceniło technikę i stopień trudności wykonanej potrawy, porządek i czystość na stanowisku, wyrafinowany smak, dobór składników i sposób podania. Sukces Krzysztofa wiązał się nie tylko z dyplomem i satysfakcją ale również z cennymi nagrodami gastronomicznymi. Gratulujemy!

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.