„Moje dzieło z tajemniczych surowców”

04.04.2018
„Moje dzieło z tajemniczych surowców” – to temat tegorocznego konkursu kulinarnego, który odbywał się będzie 17 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego  Tarnowie. Na zaproszenie do owego konkursu odpowiedziało czworo uczniów naszej szkoły – Anna Dziurdzia i Gabriela Blitek z klasy II Te F, Karolina Kurek z klasy II Te E oraz Bartłomiej Machaj z klasy II Te D.  A jako że wziąć w nim może jedynie dwóch zawodników z jednej szkoły należało przeprowadzić eliminacje szkolne… Miały one formę identyczną z finalnym konkursem czyli Black Box. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z nieznanego im wcześniej surowca, którym ku zaskoczeniu wszystkich okazały się…. serca drobiowe! Do dyspozycji konkursowiczów był również suto zastawiony bufet, z którego należało wybrać dodatki do przygotowania oraz podania swojego dania. Zaskoczenie było jednak chwilowe…. Po niespełna dwóch godzinach dania były już gotowe do oceny. Kulinarni eksperci - nauczyciele  Piotr Czekaj, Alina Krakowska oraz Anna Biernat wytypowali na reprezentantów naszej szkoły Annę Dziurdzię, która podała smażone serca drobiowe na puree z pieczonej papryki z pomidorkami po prowansalsku oraz Karolinę Kurek, której gulasz z serc doskonale skomponował się z karmelizowaną czerwoną cebulą, chipsem z kaszy gryczanej oraz galaretką z soku pomarańczowego. Całej czwórce serdecznie gratulujemy odwagi i pomysłowości a za Anię i Karolinę trzymamy kciuki w finałowym konkursie!!    
Galeria zdjęć

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.