W marcu zostały ogłoszone wyniki XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. Konkurs objęty był honorowym patronatem Małopolskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Małopolskiego oraz Prezydenta Miasta Krakowa.
Hasło, które przyświecało w tym roku, brzmiało: „KUCHNIA BEZ GRANIC’’.
Tegoroczna edycja konkursu, ze względu na sytuację epidemiczną związaną z COVID 19, przeprowadzona była w formie on line: uczestnicy przesłali recepturę i dokumentację fotograficzną swojej pracy.
Uczniowie 16 szkół z całej Polski rywalizowali w czterech kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii cukiernik oceniało jury w skład którego wchodzili: Magdalena Kobos – właścicielka pracowni cukierniczej Miód na serce Zbigniew Handziak – pracownia cukiernicza Hawełka Krzysztof Wilk – pracownia cukiernicza Wilk Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni reprezentowała:
– w kategorii cukiernik: Paulina Smoter z klasy 2Te.
Paulina zajęła III miejsce za przygotowanie tartaletki z japońską zieloną herbatą Matcha i włoskim serem ricotta serwowanej z kawiorem z granata.
Zaangażowanie i pracowitość naszej uczennicy mimo trudnych warunków została doceniona.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu umiejętności i pasji kulinarnych.
Galeria zdjęć z konkursu: https:/zsg1.pl/xxii-mksg-kategoria-cukiernik/ Relacja z tego wydarzenia: https:/www.facebook.com/zsg.nr1/videos/vb.166523143430088/1817785508383456/?type=2&theater
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.