Regulamin szkolnego konkursu kulinarnego „BLACK BOX – wyczaruj potrawę”
O TYTUŁ „KULINARNEGO MISTRZA 2023”
I. INFORMACJE OGÓLNE
1. Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni.
2. Konkurs odbędzie się dwuetapowo:
- ZGŁOSZENIE DO UDZIAŁU W KONKURSIE do dnia 14 maja 2023 r.
- FINAŁ 23 maja 2022 r. w godz. 9.00-12.00
II. WARUNKI UCZESTNICTWA
1. Konkurs adresowany jest do uczniów o profilu gastronomicznym i jest konkursem wewnątrzszkolnym.
2. W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klasy I-III: BS - Kucharz oraz klasy I-IV Technikum - technik żywienia i usług gastronomicznych
3. Zgłoszenia do konkursu wyłącznie na adres mailowy:
halinazolna@zs3bochnia.onmicrosoft.com, do dnia 14 maja 2022 r. do godziny 15:00
4. W zgłoszeniu należy podać swoje dane:
- imię i nazwisko
- klasę
5. Spośród nadesłanych zgłoszeń Szkolna Komisja, w skład której wchodzić będą nauczyciele uczący praktycznych przedmiotów gastronomicznych oraz Kierownik Szkolenia Praktycznego, wyłoni finalistów konkursu.
6. Podczas oceny Komisji będą brane pod uwagę:
- Kreatywność, pomysłowość i zaangażowanie prezentowane podczas zajęć praktycznych
- Estetyka i technika pracy dająca się poznać podczas zajęć praktycznych
- Oceny z przedmiotów zawodowych
7. O wynikach eliminacji uczestnicy zostaną powiadomieni droga mailową do dnia 16 maja 2023 r. i zobowiązani są do potwierdzenia swojego udziału w części finałowej konkursu.
III. ZASADY KONKURSU
1. Podczas konkursu wszyscy uczestnicy zajmują wylosowane stanowiska.
2. Uczestnicy pracować będą przy indywidualnych stanowiskach pracy, wyposażonych standardowo. Inny sprzęt dostępny w pracowni gastronomicznej– do uzgodnienia z organizatorem.
3. Każda uczestnik otrzymuje identyczny, tzw. Black Box w którym znajdować się będzie główny produkt, z którego należy przygotować danie konkursowe.
4. Dodatkowe surowce będą ogólnodostępne dla wszystkich uczestników konkursu.
5. Produkty użyte do wykonania dania konkursowego zapewnia organizator.
6. Czas na wykonanie zadania – 120 min., łącznie z zapoznaniem się ze skrzynką Black Box, przygotowaniem stanowiska pracy, wykonaniem i prezentacją swojej potrawy.
7. Receptura powinna zawierać składniki potrzebne do przygotowania i zaprezentowania 2 porcji dania.
8. Dodatkami dekoracyjnymi przywiezionymi przez uczestników mogą być tylko świeże zioła i kwiaty jadalne.
9. Uczestnicy konkursu nie mogą korzystać z urządzeń telekomunikacyjnych oraz innych pomocy, stwierdzenie takiego faktu skutkuje przerwaniem konkursu i wykluczeniem uczestnika,
10. Do punktacji jury będą brane m.in. pod uwagę:
- Organizacja pracy, BHP oraz czystość stanowiska pracy
- Wykorzystanie i dobór produktów z Black Boxu.
- Technika wykonania i jakość pracy
- Wygląd i aranżacja potrawy
- Czas pracy
- Smak i wyrazistość potrawy
- Kreatywność i oryginalność
11. Tytuły potraw oraz receptury prac konkursowych powinny być wyjątkowo oryginalne i pomysłowe. Jury, oprócz sprawdzenia umiejętności kulinarnych, kreatywności i zdolności technicznych, poprosi o indywidualną prezentację każdego dania z opracowaną nazwą.
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie w dniu konkursu
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.