Black box 2023 r.

20.04.2023
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Regulamin szkolnego konkursu kulinarnego „BLACK BOX wyczaruj potrawę”
O TYTUŁ „KULINARNEGO MISTRZA 2023”


I. INFORMACJE OGÓLNE

1. Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni.

2. Konkurs odbędzie się dwuetapowo:

- ZGŁOSZENIE DO UDZIAŁU W KONKURSIE do dnia 14 maja 2023 r.

- FINAŁ 23 maja 2022 r. w godz. 9.00-12.00


II. WARUNKI UCZESTNICTWA

1. Konkurs adresowany jest do uczniów o profilu gastronomicznym i jest konkursem wewnątrzszkolnym.

2. W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klasy I-III: BS - Kucharz oraz klasy I-IV Technikum - technik żywienia i usług gastronomicznych

3. Zgłoszenia do konkursu wyłącznie na adres mailowy:
halinazolna@zs3bochnia.onmicrosoft.com, do dnia 14 maja 2022 r. do godziny 15:00

4. W zgłoszeniu należy podać swoje dane:

- imię i nazwisko

- klasę

5. Spośród nadesłanych zgłoszeń Szkolna Komisja, w skład której wchodzić będą nauczyciele uczący praktycznych przedmiotów gastronomicznych oraz Kierownik Szkolenia Praktycznego, wyłoni finalistów konkursu.

6. Podczas oceny Komisji będą brane pod uwagę:

- Kreatywność, pomysłowość i zaangażowanie prezentowane podczas zajęć praktycznych

- Estetyka i technika pracy dająca się poznać podczas zajęć praktycznych

- Oceny z przedmiotów zawodowych

7. O wynikach eliminacji uczestnicy zostaną powiadomieni droga mailową do dnia 16 maja 2023 r. i zobowiązani są do potwierdzenia swojego udziału w części finałowej konkursu.


III. ZASADY KONKURSU

1. Podczas konkursu wszyscy uczestnicy zajmują wylosowane stanowiska.

2. Uczestnicy pracować będą przy indywidualnych stanowiskach pracy, wyposażonych standardowo. Inny sprzęt dostępny w pracowni gastronomicznej– do uzgodnienia z organizatorem.

3. Każda uczestnik otrzymuje identyczny, tzw. Black Box w którym znajdować się będzie główny produkt, z którego należy przygotować danie konkursowe.

4. Dodatkowe surowce będą ogólnodostępne dla wszystkich uczestników konkursu.

5. Produkty użyte do wykonania dania konkursowego zapewnia organizator.

6. Czas na wykonanie zadania 120 min., łącznie z zapoznaniem się ze skrzynką Black Box, przygotowaniem stanowiska pracy, wykonaniem i prezentacją swojej potrawy.

7. Receptura powinna zawierać składniki potrzebne do przygotowania i zaprezentowania 2 porcji dania.

8. Dodatkami dekoracyjnymi przywiezionymi przez uczestników mogą być tylko świeże zioła i kwiaty jadalne.

9. Uczestnicy konkursu nie mogą korzystać z urządzeń telekomunikacyjnych oraz innych pomocy, stwierdzenie takiego faktu skutkuje przerwaniem konkursu i wykluczeniem uczestnika,

10. Do punktacji jury będą brane m.in. pod uwagę:

- Organizacja pracy, BHP oraz czystość stanowiska pracy

- Wykorzystanie i dobór produktów z Black Boxu.

- Technika wykonania i jakość pracy

- Wygląd i aranżacja potrawy

- Czas pracy

- Smak i wyrazistość potrawy

- Kreatywność i oryginalność

11. Tytuły potraw oraz receptury prac konkursowych powinny być wyjątkowo oryginalne i pomysłowe. Jury, oprócz sprawdzenia umiejętności kulinarnych, kreatywności i zdolności technicznych, poprosi o indywidualną prezentację każdego dania z opracowaną nazwą.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie w dniu konkursu

box11.jpg

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.